Reklama
 
Blog | Adéla Šípová

On-line volby jsou velkou výzvou pro Českou advokátní komoru

Žijeme v moderní době, kterou charakterizuje i velmi rychlý rozvoj digitálních technologií. Ty nám stále více umožňují být v on-line spojení prakticky s celým světem. Zrychlují a rozšiřují možnosti nejen komunikace, ale i rozhodování. Výrazně se prosazujícím trendem je i online jednání a hlasování prakticky o čemkoliv.

Ano, paradoxně tento trend posílila i právě probíhající pandemie koronaviru, respektive vyhlášená omezující opatření, která jsou založená na výrazném omezení kontaktů mezi lidmi.

Ač od konce loňského roku senátorka, původním povoláním i srdcem jsem advokátka. Se skupinou obdobně smýšlejících kolegů jsme nedávno vytvořili platformu s názvem Otevřená advokacie. Jedním z našich hlavních cílů je, aby fungování České advokátní komory (ČAK), jediné zákonem ustavené profesní samosprávné organizace pro všechny advokáty, kteří chtějí legálně vykonávat advokátní praxi, mohlo ovlivňovat co nejvíce jejích členů. Důležitým prostředkem k tomu je možnost hlasovat při volbách orgánů ČAK on-line. To bohužel zatím nejde. V situaci, kdy jedinou možností, jak volit, je v určený jeden den dorazit na sněm, který se vždy koná v Praze, se mi jeví potřeba změny jako velmi důležitá.

ČAK je v současné době sdružuje přes 14 000 advokátů s volebním právem. Do jejího představenstva, kontrolní rady, kárné komise a odvolací kárné komise, tedy stěžejních orgánů Komory, se může volit jen osobně jednou za čtyři roky na sněmu. Umožnění pouze tohoto způsobu volby ale patří do minulého století. Možnost on-line volby by naopak umožnila volit i advokátům ze vzdálenějších míst, kteří na sněm nemohou z různých, například i rodinných, důvodů přijet osobně. Vedlo by to bezesporu k většímu zájmu o volby. Dokazují to i zkušenosti ze zahraničí, kde „volby na dálku“ už zavedli. Patří k nim například Německo, USA a také Slovensko.

Třeba v německém Mnichově, kde je v komoře dvakrát více advokátům než v ČAK, obdržel každý osobní přístupové údaje do hlasovacího systému, který mu vygeneroval anonymní klíč, z něhož již nešlo zjistit jeho totožnost. Elektronický lístek věděl, že jej vyplnil držitel anonymního klíče, ne však jak hlasoval. A virtuální volební urna věděla, že obsahuje vyplněný lístek, ale nemohla zjistit, kým. Hlasovat šlo i z mobilu.

Zatím posledního sněmu ČAK před čtyřmi lety se zúčastnilo pouze kolem dvou tisíc advokátů. To je jen necelých patnáct procent. Přitom vedení komory si nechává od sněmu potvrzovat velké pravomoci včetně disponování mnohamilionovým rozpočtem na další čtyři roky.

Současné vedení ČAK moc velkým příznivcem on-line volby není. S jejím zavedením musí totiž přemýšlet také o způsobu, jakým se tam jeho členové v minulosti dostali. Svým postojem k tomuto modernimu způsobu voleb tak rozhodují i o sobě. Nejvýraznější část osazenstva vedení ČAK totiž bude svůj mandát obhajovat již poněkolikáté za sebou.

Představenstvo Komory argumentuje proti on-line volbě údajným problematickým technickým zajištěním bezpečnosti voleb a příliš velkou nákladností tohoto řešení. Prý by to při tak velkém množství advokátů vycházelo na desítky milionů korun. Nic z toho ale není pravda. Zavedení on-line volby by podle provedeného průzkumu trhu, kteří si advokáti ze sdružení Otevřená demokracie udělali, vyšla na zhruba 300 000 Kč za jeden sněm ČAK. Bylo by to včetně zajištění předběžného testování a technické podpory v průběhu hlasování a licencí. Příprava ze strany dodavatele těchto služeb by zabrala odhadem pět týdnů. Dostupné řešení má i potřebné bezpečnostní certifikáty, které zajišťují obranu před zneužitím a dostatečnou kybernetickou bezpečnost. Při ročním rozpočtu ČAK kolem 166 milionů by tedy byly náklady na zajištění on-line volby jednou za čtyři roky marginální záležitostí.

Ano, uvědomuji si, že umožnění zejména online volby výrazně zatřese zvyklostmi, kterými ČAK dlouhá léta žila. Širší zapojení členské základny bezesporu rozruší i stereotypy například při sestavování kandidátek pro volby vedení Komory. Není možné se ale digitalizaci a zavádění moderních technických prostředků do komunikace a rozhodování dlouhodobě bránit.

Pro zavedení on-line volby vedení ČAK se nyní budou snažit advokáti z platformy Otevřená advokacie získat maximální podporu mezi svými kolegy působícími v České republice. Je to důležité pro vytvoření silné pozice k prosazení on-line volby na říjnovém sněmu ČAK. Na dalším, který bude v roce 2025, by pak o budoucí podobě Komory a její činnosti mohly rozhodovat dálkovou volbou už tisíce advokátů. Věřím, že letos nebudeme na sněmu pouze debatovat o možnostech, ale učiníme i konkrétní kroky, které povedou k tomu, že za čtyři roky proběhne sněm jako obvykle a současně s možností využít on-line prostředí pro vzdálenější kolegy. To přispěje i k větší otevřenosti a rozvinutí demokracie uvnitř Komory, a také k její nezbytné transparentnosti a pročlenské orientaci.

 

 

 

Reklama